BEZA ANTARA ASAM PEDAS UTARA & ASAM PEDAS SELATAN
Puncanya sebab asam pedas utara ni kalau kat sesetengah negeri depa panggil asam rebus sebab kuah asam pedas utara ni dia agak cair macam sup tak pekat macam asam pedas melaka & johor. Cara nak buat asam pedas utara ni pun tak sama sangat macam asam pedas selatan. Kat utara kami tak tumis bahan bahan dia.. Kami rebus ja semua. Dia tak pekat macam sambal tapi dia cair macam sup. memang sedap hirup2 takhkala dalam cuaca sejuk. Almaklum la gabungan rasa pedas, masam & masin tu memang gabungan mantap la..
Yang dok pertikai pasal asam pedas utara ni maybe tak pernah explore masakan di negeri negeri lain. Tu bila tengok asam pedas utara dia kena kejutan budaya terus melatah kata orang salah masak asam pedas. Tak cukup tu.. bahan di gunakan pun dia pertikai. La.. lain orang lain la resepinya walau nama menunya sama. Dia nak guna bahan apa.. ikut suka dia la. Dia sedap masak lagu tu hangpa kalut pasaipa.. Kalau rasa resepi dia menderhaka dari resepi asal.. Tak payah risau derhaka resepi mati tak masuk neraka pun. Bukan macam derhaka kat mak bapak.
Jadi sebab ramai yang jenis tak berapa explore masakan asam pedas mengikut negeri masing masing.. Meh sini nak tunjuk perbezaan asam pedas utara, selatan & asam pedas jawa. Lepas tengok gambar2 asal pedas ni.. Moga tak terkejut beruk mak yeh kategori pop yeh yeh lagi la yer..
Ni Asam pedas selatan. Normally Melaka & Johor memang masak asam pedas pekat & berminyak sebab bahan bahan dia di tumis dulu. Kuah dia macam sambal tak sambal sikit. |
Jadi bagi yang sebelum ni tak tau asam pedas ni sebenarnya ada 2 versi atau mungkin ada lagi versi lain moga info ni memberi ilmu dalam masakan anda. Lepas ni tak payah macam culture shock sangat tengok asam pedas orang utara yer.. Google ada gunakan sebaik mungkin. kekekeke
P/S : Gambar asam pedas ni pinjam google je. Sapa punya minta halalkan. Sekadar nak berkongsi ilmu dengan mereka yang tak tahu.
Ya, betul. Dulu2 tkejut skejap tengok asam pedas kak ipar, hehe skrg tidak lagi. Gulai pun sama, lain negeri lain cara gulainya
ReplyDeleteMmg trbaik la penjelasan hg ni... dua2 aku makan tp x tau nk cerita ape beza die.. ni la yg jelas sebenaQ2nya...
ReplyDeletebukan penggemar asam pedas tapi betul la lain org lain cara masaknya. hihi...apapun nice sharing!
ReplyDeletePendapat saya, better guna nama asam pedas utara, sbb dah 2 kali saya beli asam pedas di pekan batu kurau dr kedai lain2 (cod), 2-2 hantar adam rebus (kami otg melaka panggil asam rebus). Nak menangis pun ada. Sbb dah 2 kali. Bila tekankan nama asam pedas utara, jd org boleh alert, ada beza ke dgn asam pedas biasa, sememangnya asam pedas ori adalah tumis dan pedas, guna asam banyak (sbb tu nama asam pedas). Kena guna yg global supaya rakda salah faham. Ipat duai saya org perak tp masak asam pedas yg biasa sy makan. Tu yg saya tak jangka beli kedai rupanya asam rebus, kalau tahu asam rebus saya x beli 😔
ReplyDelete