RESEPI MUDAH MACARONI CHEESE BAKAR TANPA OVEN
Di sebabkan hari ni den memasak menu western katanya berasaskan pasta & cheese maka dengan senang hati saya nak share la resepinya dengan hangpa. Sebab cheq tau mesti ada nak resepi tu. Asal nampak benda sedap je nak resepi.. buatnya tidak. hahahahaha
Ok tanpa membebel bebal panjang lebar mak moh ler kita ke segmen dapur sengkangkang kera lekat lekit untuk belajar memasak Macaroni cheese bakar yang simple tapi not bad rasanya lebih lebih lagi bagi penggemar pasta & cheese la. Mesti suka punya. Lagipun siput sedut cheese yang nampak janggal je gabungan rasa tu di satukan pun hangpa kata sedap.. Inikan pula gabungan pasta & cheese yang sememangnya bagai pinang di belah dua rasanya. kekekeke
bahan bahan
1/2 cawan pasta (saya guna pasta sayuran eatalian express)
3 keping cheese (saya guna cheese yang slide tu je)
3 sudu minyak masak (Ikutkan resepi guna olive oil tapi olive oil habis)
1/2 biji cili bengala hijau
4 kuntum cendawan butang (saya guna yang dalam tin je)
1 Biji bawang besar (sepatutnya bawang holland tapi tak ada pula)
2 ulas bawang putih
Seketul ayam (bahagian isi) di cincang. Boleh juga guna ayam atau daging cincang yang Instant)
2 Sudu serbuk spicy Aglio Olio (Yang ni takde pun takpe. boleh guna black pepper & italian herbs)
3 susu tomato puri
3 sudu sos cili
bahan hiasan
* Daun sup (Sepatutnya daun ketumbar)
* Cili Merah
Cara Memasak
1. Mula mula rebus pasta @ macaroni sampai lembut. Tos kan & biar dulu kat tepi
2. Panaskan minyak tumiskan bawang besar yang di potong dadu & bawang putih yang dah di cincang
3. Masukan isi ayam cincang & goreng sekejab
4. Masukan tomato puri & sos tomato. Kacau sebati
5. masukan cendawan butang
6. Masukan serbuk spicy Aglio olio (kalau ada. Kalau tak ada cukup la masukan serbuk lada hitam & Italian herbs)
7. Perasakan dengan garam secukup rasa. Dah masak tutup api
Langkah kedua
1. Panaskan pemanggang ajaib dalam 10 minit.
2. Masukkan pasta yang di masak tadi ke dalam Aluminium Foil Tray (kalau tak ada guna loyang pun boleh)
3. Kemudian letak cili benggala yang dah di potong dadu di atas.
4. Letakkan kepingan cheese di bahagian paling atas. Boleh juga nak potong cheese tu bagi kecik kecik & taburkan ke atas pasta tadi. (rujuk pada gambar)
5. Bakar sekejab sehingga cheese cair.
6. dah masak taburkan dengan daun sup atau daun ketumbar bersama cili merah.
Dah siap.
Nampak macam banyak bahan tapi sebenarnya step dia mudah. bahan tu bergantung la hangpa nak campak apa dalam pasta @ macaroni hangpa tu. tak semestinya bahan yang sama saya guna. Kalau suka seafood macam udang nak letak pun boleh tapi buang kulit dulu lah yer.
Pasta atau macaroni pun boleh guna yang hangpa suka. Tapi kalau nak cuba pasta sayuran eatalian express & nak beli serbuk spicy Aglio Olio boleh contact Puan Elly Azlinda. Terus je ke FB beliau : https://www.facebook.com/elly.ezlinda
Selamat mencuba resepi mudah & sesuai je nak makan bila bila masa pun. apa ada hal kan? hahahaha
Allahu, mudah sangat cara nak buat nya. Boleh la cuba 😁
ReplyDelete