RESEPI NASI BERIANI DARURAT YANG TERAMAT SENANG NAK MASAK
Macam biasa resepi kat blog lekatlekit ni bukan macam blog cik mat gebu dapur tanpa sempadan tu.. Resepi2 yang den share normally resepi simple2.. sesuai untuk golongan baru nak belajar kenal apa itu senduk, sudip, periuk & belanga katanya.. Satgi dok bagi resepi susah sangat ada yang hentak kepala kat tong gas pulak..
Yang termasak nasi beriani ni bukan apa.. bahan2 nak masa kat rumah den time tu dah tak ada apa sangat. Ada ayam.. Rempah beriani.. sedikit lebih serbuk santan. Sos tomato pun guna yang sos lebih makan kfc dalam paket kecik2 tu je. Bayangkan la betapa banyaknya bahan nak masak yang tak ada kat rumah ni.Di tambah pulak kemalasan nak buat banyak kerja. Otak tengah serabut fikir kes saman menyaman katanya.. Kadang2 mood memang ke gaung sikit la. Nak2 time emosi tengah tak berapa nak stabil.. Jadi time darurat masak je la apa ada. Jadi la nasi beriani darurat yang tak sempurna bahan bahannya.. hahahaha
Dah cukup... meh la kita tengok apa bahan di perlukan untuk masa nasi beriani darurat ni.. Memang tak bayak bahan bahan di gunakan.
1. Beras Basmati (Tapi den guna satu pot je sebab dah habis. Selebihnya campur beras biasa)
2. Serbuk santan (Sepatutnya susu cair tapi tak ada)
3. Serbuk rempah beriani
4. Bawang besar
5. Bawang putih
6. Halia
7. Minyak masak
8. Sos tomato
9. Air
10. Garam
11. Kunyit
Cara memasak
Langkah pertama
1. Cuci beras & tos kan. Biar dulu kat tepi
2. Gaul ayam dengan garam kunyit & goreng separuh masak
3. Kisar bawang besar, bawang putih & halia
4. Bahan kisar tadi campurkan dengan serbuk rempah beriani & kacau hingga sebati.
5. Potong bawang besar
6. Panaskan minyak & tumis bawang sampai naik bau
7. Masukkan serbuk rempah yang di bancuh dengan bahan kisar tadi masak sekejab lebih kurang 10 minit
8. Masukkan air & sos tomato & masak sekejab
9. Masukkan ayam & masak sehingga kuah pekat
10. Masukkan garam secukup rasa
Langkah kedua
1. Masukkan beras dalam rice cooker
2. Masukkan ayam yang dah di masak tadi
3. Masukkan santan serbuk yang dah di bancuh dengan air atau susu cair kalau ikut resepi asal
4. Tambah air secukupnya
5. Tambah garam kalau kurang masin
6. Tekan la suis rice cooker tu.. kang tak masak pulak nasi
7. Tunggu je sampai kering & buka & kacau la sikit bagi sekata
8. Tunggu je masak & hidangkan
Dah siap.. Bukan susah bebeno pun sebenarnya |
Yang acar tu den tak buat yer... Kebetulan laki den balik beli nasi kukus.. Ada la acar timun tu. Alih2 nasi kukus tu di biar sepi tanpa belaian jer.. Kesian kan?
Apamacam senang tak? Nampak macam banyak step tapi sebenarnya simple jer.. Cuma dia ada 2 langkah nak masak. Mula2 kena masak ayam dulu.. lepas tu masak nasi.
Yang mana rajin layan KRT tu.. belajar la memasak yer. Kang lepas kawen penuh masalah hangpa dok share kat KRT.. puncanya tak reti masak je hahahaa
Mudahnya nak masak. Weekend ni nak buat la...
ReplyDeleteSaya bru buat tadi..jadi n sedappp
ReplyDelete