RESEPI KARI KEPALA IKAN SALMON PALING MUDAH
Tapi di sebabkan orang cakap kari kepala ikan salmon ni sedap.. Di jadikan kisah untuk masa depan pada satu hari suami saya balik dengan membawa satu kepala ikan salmon seberat 0.47kg dengan harga RM4.45. Tu dia complete dengan berat & harga aku bagitau hangpa tu. Apa lagi maka bergumbiralah hati seorang isteri bila hajat dia kesampaian. Maka di karikan dengan rakus & di makan sampai habis sorang diri kepala ikan itu sebab sejenis suami saya memang tak makan apa juga kepala ikan. Apa juga lauk dia makan semua bahagian daging & isi sahaja. yang part part banyak tulang memang tak makan. Heaven tau tak payah berebut makan sedap dengan dia hahahaha.
tapi kan ada yang gelakan saya masak kari kepala ikan salmon katanya ikan salmon tak sesuai di masak kari. Almaklum la ikan obersi katanya. Maybe dia rasa menu menu western je sesuai dengan ikan omputih ni. maybe dia belum rasa penangan kari kepala ikan salmon.. So bagi yang belum mencuba meh sini nak ajar macam mana nak buat kari kepala ikan salmon yang sedap tapi mudah. Jom la kita ke segmen dapur sekangkang kera lekatlekit
Bahan bahan
1 kepala ikan salmon (saya belah dua )
1 paket rempah kari ikan (paket kecil 25g)
1 biji tomato
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
2 tangkai daun kari
sedikit halba campur
sedikit air asam jawa
Minyak masak
Sedikit santan (lebih kurang suku cawan santan sebab taknak berlemak sangat kuah dia)
6 Biji bendi
3 biji terung unggu (belah 2 kemudian potong agak agak tak besar & kecik sangat)
garam
Air
Cara memasak
1. Kisar/Blend halus 1 biji bawang besar, 2 ulas bawang putih, 1/2 biji tomato& rempah kari untuk di jadikan pes.
2. Panaskan minyak tumis daun kari bersama halba campur, kemudian masukan bahan kisar yang di jadikan pes tadi & masak sehingga rempah pecah minyak.
3. masukan kepala ikan yang dah di belah dua (belah tengah antara muka tu yer. kalau taknak belah pun suka hati hangpa la). Masak sekejab
4. Masukan bahan sayuran seperti bendi dulu. Kemudian masukan terung.
5. Kalau pekat tambah sedikit air & biar mendidih sekejab
6. Masukan air asam jawa & sedikit santan
7. Kalau semua dah masak masukan 1/2 biji tomato yang di belah 2 atau 3.
8. perasakan dengan garam secukup rasa & gaul sebati.
9. Kalau semua dah cukup rasa & masak.. Tutup la api jangan bazir gas.
dah siap kari kepala ikan salmon untuk di makan bersama keluarga. Erkk.. saya makan sorang je hahahaha.
Bagi yang tak pernah rasa kari kepala ikan salmon ni nak tau gambaran rasa dia macam mana.. memang sedap. Isi, lemak & kulit dia bahagian kepala & celahan tulang tulang kepala tu.. Fuh! Kalau makan memang terbang ke langit tujuh katanya. Ada restoran yang sediakan menu ni tapi biasa la harga dia maybe mahal la kot sebab ikan salmon kan? Nak bajet beli & masak sendiri je kat rumah. Bukan susah pun. resepi ni boleh juga masak untuk ikan lain. jangan la lurus sangat ok! kekekekeke
Selamat mencuba resepi mudah & sedap ni. Kalau rasa bermanafaat sila tekan button share satokali. Terima kasih.
saya belum penah makan ikan salmon. haha. rasanya kalau nak makan, kena pi beli kat pasaraya kat bandar besar la jawabnya ^_^
ReplyDeleteUishhhhh sedap ni mummy lala..
ReplyDeleteIbu tgk pun terliur..
Tak kira ikan apapun asalkan kari..
Mummy, Aqil tanya ibu ikan keli boleh msk kari x?!
Hihihihihi
Apa kabar mummy dan anak2..
Miss all of u so much..
Ibu khatam pelan2 entry blog lekat lekit ya..
Baru nak merangkak2 blk ni.. ;)