RESEPI MASAK LEMAK IKAN MASIN BERSAMA NENAS
Jadi sebagai merealisasi azam tahun 2020 ni meh la kita ke segmen dapur sekangkang kera lekatlekit untuk belajar memasak masak lemak ikan masin bersama nenas. Actually den pun baru first time masak menu ni sebab den bukan pemakan buah nenas tak kira mentah ataupun dalam masakan. Tapi husband dia makan nenas.. dia makan kot bila di masak lemakan nenas tu. Yelah.. even kita tak makan sesuatu tu tak salah kita belajar cara memasaknya kan? Mana tau satu hari berguna..
Jadi kita terus la semak apa bahan bahan di gunakan
Buah nenas (saya guna 1/8 biji nenas sebab tak masak banyak)
Ikan kurau masin (2 pack yang RM3 tu. Rendam sekejab sebelum masak)
1 kotak kecik santan
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
2 Batang serai
1/2 keping asam keping
1 inci kunyit hidup (tak ada hidup kunyit serbuk pun boleh)
2 Biji cili kering (rendam dalam air panas atau rebus dulu)
Cara memasak
1. Blend/kisar halus bawang besar, bawang putih, cili kering, kunyit hidup & sebatang serai
2. Masukan bahan blend/kisar, asam keping & sebatang lagi serai yang di ketuk dalam dalam kuali masak biar sedikit pekat
3. Masukan ikan masin & nenas.
4. Masukan sedikit santan (jangan masuk semua 1 kotak) biar sampai mendidih
5. tambah baki santan yang ada & biar masak sekejab.
6. Rasa dulu kalau tak cukup masin baru tambah garam. Kalau terlalu pekat boleh tambah air. Kepekatan mengikut selera masing masing.
7. Kalau semua dah cukup masak & rasa tutup api & hidangkan.
tak la susah mana nak masak masak lemak ikan masin bersama nenas yang susah nak kupas kulit nenas tu bagi yang tak expert macam den ni. Ni pun baru pertama kali kupas kulit nenas sendiri. Boleh la tahan menyampah jugak la hahahaha. Tapi tak apa kita belajar dari pengalaman kan?
Apapun selamat mencuba resepi mudah sedap hingga menjilat pipi ni di rumah masing masing yer.
Sedap ni. Kesukaan saya juga 😁
ReplyDelete