RESEPI GULAI KUNING IKAN TONGKOL BERSAMA BUNCIS PALING SENANG
Masuk bulan puasa jer.. Maka entri resepi mula la mendapat perhatian. masing2 nak test skill memasak bulan puasa ni. Yelah.. Setahun sekali berpuasa kan. Nak jugak sediakan masakan Istimewa tak kira la untuk diri sendiri & family sebagai rewards untuk seharian berpuasa. tak salah lah.. Bagi semangat kat anak anak terutama yang baru belajar puasa tu. So bila ada juadah sedap sedap masa berbuka dorang excited sikit kan nak berpuasa
Semalam den ada menayang dengan bangganya.. (tu dia riak) menu den masak Gulai Kuning Ikan Tongkol bersama buncis. Ada yang tanya resepi.. Den ni bukan boleh orang buat permintaan mula nak jadi peri peri nabila katanya.. Mesti nak tunaikan. Baik kan Suria Lekatlekit ni.. Perempuan lindungan kaabah katanya...
Korang pun sure tak mau kan baca mukadimah panjang panjang moh le kita ke dapur sekangkang kera lekatlekit untuk mencedok resepi paling senang di alam maya & nyata ni
Bahan Bahan Untuk Memasak Gulai Kuning Ikan Tongkol Bersama Buncis adalah
1. 1 ekor Ikan Tongkol size sederhana (Kalau engkorang family satu team bola maka kuantiti ikan tu ikut keperluan mulut mulut nak makan lah yer)
2. Kacang Buncis (normally orang guna kacang panjang tapi sebab den suka buncis dia rangup den tukar ler)
3. Bawang besar
4. lengkuas
5. Cili Kering (Guna 2 tangkai jer)
6. Kunyit hidup
7. serai
8. Santan
9. Asam keping
10. garam
11. Minyak masak
Cara memasak
1. Macam biasa siang ikan.. Potong la. Macam saya guna seekor ikan tongkol size sederhana saya potong 4 bahagian. Cuci & rebus dulu dengan garam & asam keping.
2. Cuci & potong la kacang buncis tu.. Kau ingat kambing ke makan sayur tak potong dulu. kekekeke
3. Kisar bawang besar, cili kering, Kunyit hidup & lengkuas sehingga halus. Kalau takde blender nak kisar kau tumbuk je la pakai lesung batu sampai lumat'zah katanya.
4. Panaskan minyak masak bukan minyak petrol yer.. Kalau minyak petrol dengan engkorang sekali masak kat situ.. kemudian tumiskan bahan kisar sehingga naik bau yang harum bagaikan pontianak harum sundal malam.
5. ketuk serai bukan ketuk kepala anak atau suami nanti jadi kes penderaan pulak & campak je dalam kuali tadi. Biarkan dia masak sekejab.
6. Masukkan santan.. Kalau pekat sangat boleh tambah air. Agak kuah tu dah masak baru engkorang campak pulak ikan tongkol yang dah di rebus tadi bersama kacang buncis.
7. Masukkan garam secukup rasa. Agak2 tak kena high blood kuantiti garam tu kira dah cukup la tu.
8. Sebab ikan tongkol dah rebus so tak payah masak lama lama sangat. Agak nampak sebati & kuah dia tak cair sangat.. tutup le api tu jangan membazir gas.
9. Tunggu azan maghrib.. Maka makan la nak bersama sama keluarga.
Senang kan nak masak gulai kuning ikan tongkol versi lekatlekit ni? Alah.. Tu pun tak boleh buat ke? Sambil membawang kat pesbuk pun boleh tau memasak. Simple sangat resepinya tapi rasa Na'uzubillah kalau orang on diet confirm dia takut nak makan. Takut diet dia hilang dari radar. Sedap dia tak boleh tahan nafsu serakah ok! #DoneAngkatBakul
Bagi yang masih tak ada idea nak masak untuk berbuka puasa nanti boleh la mencuba resepi gulai kuning ikan tongkol ni.
Belum ada masa lagi nak masa menu gulai kuning ni.. Tak larat mengejar masa balik bulan Ramadhan ni.
ReplyDelete