RESEPI AGAR AGAR SANTAN GULA MELAKA 2 LAPISAN
Alah hangpa ni... Kalau letak tajuk resepi agar agar santan gula melaka je bersepah dah la kat google tu. Buat gimik sikit pun marah katanya. Sememangnya rupa bentuk agar agar santan ni memang nampak 2 layer (2 lapisan) kan? Tapi di sebabkan ada juga yang gagal buat agar agar santan ni jadi 2 lapisan apa salahnya I tulis tajuk macam tu. Sebab kalau salah teknik masak agar agar santan ni memang dia tak jadi 2 layer. Santan dia tak naik ke atas. Jadi takpe.. satgi cheq bagi tips macam mana nak pastikan agar agar santan hangpa jadi 2 layer seperti yang sepatutnya berlaku.
Dah bersedia semua nak masuk dapur memasing? Pastikan gas ada yer.. jabgi tak jadi pulak agar agar santan hangpa. Jom la kita ke segmen dapur sekangkang kera lekatlekit.
Bahan bahan
✓ 1 Paket agar agar kering (yang macam tali panjang tu)
✓ 1 Kotak kecil santan
✓ 1 Gula melaka sebesar penumbuk
✓ 1 Biji telur Ayam
✓ Sedikit garam
✓ Air (lebih kurang 3 cawan)
Cara memasak
☛Masukkan air dalam periuk rebus gula melaka bersama agar agar (Kalau ada daun pandan masukkan sekali)
☛Masukkan sedikit garam
☛Sampai semua dah hancur & sebati.. Boleh nak tapis dulu takut ada benda asing dalam gula melaka tu kan.
☛Kemudian masak balik sehingga mendidih
☛Pecahkan telur & sebatikan bersama santan. Kemudian tuang dalam agar agar tengah mendidih.
☛Biar masak sekejab dalam 2 minit baru padamkan api & letak dalam lotang atau apa2 bekas.
☛Last sekali sejukkan. Kalau tak sejuk macam mana agar agar tu nak beku ye dak??
☛Dah beku tu potong & makan je la.. Tu pun kena bagitau.
Sukatan santan pun penting kalau tak betul nant lapisannya tak belen, kann
ReplyDeleteDulu dulu masa anak sorang hakak rajin buat benda ni Suria.... la ni ni dah malas nak buat haha....Padahal tak susah mana pun kan. Tp tulah .... problem dia kalau tak nasib baik mmg tak menjadi 2 lapisan tu...
ReplyDelete