RESEPI SAMBAL UDANG SANTAI SANTAI

4/16/2019 10:01:00 AM suria lekatlekit 0 Comments

RESEPI SAMBAL UDANG SANTAI SANTAI. Tu dia macam mana nak masak sambal udang sambil santai santai? Hang kalau buat tajuk entri boleh dak tak gimik sangat? Sambal udang ja kot..

Hamboi!!! Kalau resepi kat blog lekatlekit ni opkos la santai santai je. Resepi cheq ni resepi yang simple. Target dia golongan yang baru belajar masak. Yang dah expert tu dia tak payah nak refer blog kalau nak masak. Normally yang amatur ni masih perlu refer entri entri macam ni. Bagi yang baru belajar pegang senduk tu hang bagi resepi yang rumit.. Confirm semangat nak masak dia boleh jadi down bila dia rasa susah. So, kena mulakan dengan resepi yang simple simple dulu.

Atas dasar alasan tu.. Maka hari ni saya nak share resepi paling senang nak masak sambal udang. Even resepi dia simple rasa dia totally not bad. Boleh terangkat hujung beranda kata arwah pak maiden dalam filem mami jarum. Tu dia lagu mana sedap sampai terangkat hujung beranda tak tau la kan..

Sambal Udang

Tanpa membebel bebal panjang lebar moh ler kita ke segmen dapur sekangkang kera lekat lekit.. Dah siap pakai apron semua? Jom kita mulakan..

Bahan bahan

1. 5 ekor udang size besar
2. 2 biji bawang besar
3. 2 ulas bawang putih
4. sedikit cili kering (di rebus atau rendam dalam air panas terlebih dahulu)
5. Sedikit belacan (resepi utara style guna belacan. Actually tak ada pun ok je)
6. Air asam jawa
7. Sedikit gula
8. Minyak masak
9. Air
10. Garam

Cara memasak

1. Kisar/Blend Sebiji bawang besar, 2 ulas bawang putih, belacan & cili kering

2. Panaskan minyak masak dalam kuali & tumiskan bahan kisar/blend tadi. Masak sehingga pecah minyak.

3. Masukkan air asam jawa, sedikit gula (Tapi saya masuk salah satu. Kalau masukkan gula dah tak masuk air asam jawa. Tujuan nak minimize kepedasan je selain untuk tambah perasa)

4. Masukkan udang & masak sekejab

5. Masukkan bawang besar yang di hiris bulat.


7. Masukkan garam & gaul sebati dengan bahan bahan tadi.

6. Tutup api & hidangkan.

Dah siap satu hidangan yang sedap & memang jadi kegemaran rokyat Malaysia katanya. Boleh la di makan bersama ulam ulaman & nasi panas. Matching dengan telur dadar atau ikan masin pun dah sedap ok!

Yang bertaburan atas nasi tu sambal goreng ikan bilis yer. Hangpa kalau nak rasa boleh refer entri ni : SAMBAL GORENG PADU

Sedang elok la kalau nak masak sambal udang simple ni untuk bersahur nanti. Dah tak berapa hari kita nak berpuasa kan? So sila screenshot resepi ni ok! hehehehehe

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BERMINAT UNTUK KOLABRASI DENGAN BLOG LEKATLEKIT

Blog lekatlekit.com menerima sebarang kolabrasi untuk review produk atau servis. Syarat sangat mudah

* Review berbayar dan harga masih boleh di runding
* Sekiranya produk kosmetik/supplement/ubat pastikan berdaftar dengan KKM & tidak boleh overclaim
* Kalau produk makanan/minuman tidak boleh overclaim
* Andaikata produk/servis di masa akan datang mempunyai kes seperti di kesan mengandungi bahan terlarang atau servis anda mempunyai unsur penipuan, admin berhak memadam serta merta artikel review di blog
* Kalau produk atau servis anda bersih dari sebarang masalah, Artikel kekal selagi blog wujud.

Syarat ini Berkuatkuasa serta merta dari tarikh 21 Oct 2017

Sekiranya berminat berkolabrasi dengan blog lekatlekit.com email ke lekatlekitgurl@yahoo.com