RESEPI KARI TELUR & KENTANG TANPA SANTAN
Memandang tak payah nak rushing kemana mana.. Apa lagi berasap la dapur sekangkang kera lekatlekit ni. Yelah.. tak berasap perut lapar pulak kan? Jadi bila dah masak tu ada la resepi boleh share dengan hangpa semua. Manalah tau.. Yang nak try resepi lekatlekit ni..
Telur ni kan bahan kering yang kita boleh simpan sebagai lauk emergency. Tapi tak semestinya hanya boleh buat telur mata, telur dadar je ok! Boleh pelbagaikan menu telur ni menjadi menu yang berat & sedap. Jadi jom la kita terjah dapur sekangkang kera lekatlekit belajar masak Kari telur & kentang Tanpa Santan. Tu dia control kolestrol katanya...
Bahan bahan
1. telur Ayam
2. Rempah kari Ayam/Daging
3. Buah Kentang
4. Bawang besar
5. Bawang Putih
6. Halia
7. Daun kari
8. Buah pelaga
9. Bunga Lawang
10. Kulit kayu manis
11. Minyak Masak
12. Garam
13. Air
14. Kunyit Hidup (Tak wajib)
Cara Masak
1. Kisar bawang besar, bawang putih, halia & sedikit kunyit hidup (kunyit boleh skip kalau tak ada)
2. Bahan kisar tadi bancuhkan dengan rempah kari Ayam/Daging sehingga sebati (jadikan macam pes)
3. Potong sedikit bawang
4. Panaskan minyak tumis bawang, buah pelaga, bunga lawang, kulit kayu manis & daun kari sehingga naik bau
5. Masukkan pes rempah yang di bancuh dengan bahan kisar tadi masak sehingga pecah minyak
6. Masukkan kentang yang dah di kupas kulit & di potong & Masukkan telur yang dah siap di rebus
7. Tambah Air, masak sehingga kentang masak & Tambah garam secukup rasa. Dah masak tutup api
* Boleh Tambah cili merah yang di belah dua kalau nak.
Kari telur & kentang |
Sama la kita. Level 24, ya allah, nak turun, nak bersiap, malas je rasanya. Thanks hihi. Jarang dapur berasap ni. Sejak dok sini. Kena rajin sbb malas turun
ReplyDelete