RESEPI IKAN MASIN MASAK LEMAK KURANG PEDAS LEKATLEKIT
Sapa kata sama? Air tangan berbeza ok! Walau sama resepi lain rasa ok! tetap tak nak kalah tu.. hahahaha.. Takpe la versi sapapun kan. Yang penting kita berkongsi apa yang kita tahu dengan orang lain. Benda yang baik Insya Allah jadi pahala. Berkongsi resepi masakan jugak satu perkara yang baik, moga di manafaat kan dengan baik jugak la.
Sebelum ni aku pernah share resepi ikan masin masak lemak tapi version guna cili padi. So pedas2 sikit la tapi disebabkan suami aku pantang makan pedas maka apapun masakan sekarang ni terpaksa la aku guna kaedah kurang pedas. Jadi aku tak guna cili padi untuk masak lemak kali ni.
Untuk resepi masak lemak ikan masin ni aku tak guna nenas sebab aku bukan spesis pemakan nenas. So aku guna semata mata ikan masin je. Kalau korang jenis pemakan nenas boleh la masukkan nenas. Kena mention siap siap la kan.. jab lagi tengok bahan bahan tak ada nenas tertanya tanya pulak kan. hehehe
Tanpa melencong lebih jauh lagi marilah kita tengok apa bahan bahan nak masak.
1. Ikan masin. Ada guna ikan talang, ada guna ikan kurau. Yang pasti aku tak guna ikan talang
2. Bawang besar
3. Bawang putih
4. Sedikit halia
5. Kunyit hidup
6. Daun kunyit (tak wajib)
7. Daun limau (boleh tukar guna asam keping kalau tak ada)
8. Cili merah (di buang biji supaya hilang rasa pedas)
9. Serai
10. Santan
Ikan masin tu sebelum masak rendam dalam air setengah jam. Biar garam2 berlebihan keluar dulu. Kalau tak rendam memang high blood jugak la rasanya.
Bahan kisar
Bawang besar, bawang putih,halia,kunyit hidup, cili merah (yang dah di buang biji) & serai. Serai ni ada yang suka ketuk tapi aku suka blend sebab aku suka kuah masak lemak tu sedikit pekat. Terpulang. Pilihan di tangan masing masing kalau rasa tak nak pekat just ketuk je serai tu. kalau nak pekatkan boleh blend.
Panaskan kuali masukkan bahan kisah tadi. Biar sampai mendidih masukkan serai (yang di ketuk), daun limau & daun kunyit. Lepas tu masukkan ikan masin. Kalau ada nenas masukkan jugak nenas. Biar masak sekejab masukkan santan. Masukkan garam secukup rasa. Masak dalam 5 - 10 minit lagi kemudian tutup api & boleh hidang.
Simple je cara nak masaknya tapi kalau makan boleh bertambah tambah. Almaklum la sedap sangat masakan sendiri ni. Hahahahaha...
Dimakan bersama nasi putih panas panas.. Ni bukan setakat mertua lalu pun tak nampak. Adi putra duduk sebelah pun boleh tak perasan hahaha |
Gitulah rutin harian seorang surirumah katanya. Memasak tu dah macam aktiviti harian. Kalau tak masak berat2 pun tetap kena masak walau sekadar masak air. Pendek kata memang jarang ada hari cuti memasak kalau kat rumah. Pergi holiday pun belum tentu seorang surirumah berhenti dari memasak. Ada yang pergi bercuti pun still memasak sebab nak jimat. Asal boleh berjalan ke tempat orang katanya..
boleh try nie...terliur nampak
ReplyDelete