ASAL USUL LAKSA YANG MUNGKIN ANDA TAK PERNAH TAHU
Maaf kalau menggugat keimanan penggemar laksa sekalian. Ni air tangan lekatlekit katanya. hahaha |
Jadi aku google la nak tahu laksa ni sebenarnya berasal dari mana. Bukan apa.. benda ni pun sekarang boleh jadi perebutan. Dulu pasal makanan pun negara seberang tu nak jugak di iktiraf makanan tu adalah hak milik depa.. Beriya sungguh tu. hehehehehe. Jadi penting jugak untuk kita tahu asal usul sesuatu makanan tu..
Dari apa yang aku baca.. Laksa ni bukan la makanan orang melayu. So orang melayu jangan nak claim laksa ni berasal dari Tanah melayu ok! Ia sebenarnya berasal dari orang cina yang berhijrah ke Tanah Melayu (Cina Peranakan). Perkataan laksa tu berasal dari bahasa sunskrit, Laksha yang membawa maksud banyak merujuk kepada bahan/rempah yang di gunakan tu banyak.
Ada macam macam jenis laksa & rasanya mengikut negeri.. Antaranya
Laksa Penang (asam Laksa)
Laksa Johor
Laksa Kuala Perlis
Laksa Kedah
Laksa Kelantan
Laksa Sarawak
Laksa Terengganu
Laksa Ipoh
Kari Laksa
Laksam
Laksa Johor sebenarnya guna spagetti dan kena makan dengan tangan. Memang lain dari Laksa Utara. haha! Auni kira beruntung sikit la sebab bapak orang Johor & mak orang perak utara. So tak pelik sangat. Tapi kalau dapat Laksa Sarawak jadi pelik gak.
ReplyDeleteSUKA MAKAN LAKSAN , TERUTAMANYA LAKSAM...
ReplyDeleteaku dpt komen blog ko dah .. opis aku dah unblock ke ape ni ....
ReplyDeletelaksa my fav ..saedap tu wei ..kadang tu tak tertahan tgk ko asek uodate pasal laksa je ... aku dulu ...segala laksa selain laksa utra ni tak leh msk tp skrg sejak hidup merantau dah pandai makan dah
Laksa sarawak guna bihun 😍😍😍😍😍😍 laksa sarawak and penang are my favs
ReplyDeleteLaksa asalnya makanan org melayu la syg.. Setiap negeri n daerah ada laksa tersendiri, pernah aku tgk satu rancangan masakan cina, dia sendiri ckp laksa ni makanan melayu.. Cuba lah cari laksa di negeri cina. .Tak pun tanya kawan2 yg mmg tinggal di china.. Kalau btl laksa ni asal dr cina peranakan kenapa di setiap negeri lain cara penyediaannya..
ReplyDeleteJgn tgk mkanan bermangkuk je trus clim dr china.. Tnya nenek moyang jgn harap google semata2..setiap daerah ada laksanya tersendiri, adakah cina peranakan ni ubah cita rasa di setiap daerah? Kenapa diaorg x ubah cita rasa char koey teow di setiap daerah..cuba tanya kwn2 dr china atau pun kawan2 yg menetap di china, ada ke jual laksa di sana..
ReplyDeleteTepung yg disediakan dan dimakan dlm bentuk batang sememangnya makanan Cina yg dibawa masuk Cina Peranakan, dipercayai semasa berhijrah ke Melaka. Ada campuran dgn budaya makanan tempatan barulah wujudnya makanan yg tidak wujud di China. Wujudnya mee barulah wujudnya chopstick
ReplyDeleteKorang suka laksa ni sebab kenapa?
ReplyDeletePencinta laksa, awak tu kena banyakkan membaca. Laksa atau laksam sememangnya berasal dari cina peranakan. Betul tidak berasal dari China, tapi cina peranakan yang hasilkan di kepulauan Melayu. Itu sebab kenapa setiap daerah hatta kawasan pun lain-lain penyediaannya. Di Indonesia juga terdapat laksa, terhasil dari cina peranakan yang ada di sana. Tengok penghasilan mi laksa pun dah tau dari negara mana asalnya. Begitu juga mi goreng, kue tieow goreng, mi kari. Semua tu terhasil dari campuran budaya cina, india dan juga melayu. Contohnya, mi kari, campuran budaya cina dan india, mi tomyam mustahil campuran budaya melayu dan cina bukan?
ReplyDeleteLaksa Johor ni hakikat sebenarnya bukan lagi laksa tetapi lebih kpd mee atau spaghetti dgn ramuan laksa. Laksa adalah laksa. Iaitu thick Rice Noodles. Laksa yg Utama ada 3 iaitu laksa Penang(utagha) Laksa kelantan(pantai timur-selatan thai) & laksa sarawak. Lain² adalah varian² edited mixed n mirip kpd salah1 3 diatas.
ReplyDelete