Posts

Showing posts from April 29, 2017

PETUA KUAH LAKSA TAK BASI SEHINGGA 5 HARI

Image
PETUA KUAH LAKSA TAK BASI SEHINGGA 5 HARI . Laksa salah satu makanan kegemaran orang malaysia terutama orang utara ni. Ada orang hari hari kena makan laksa.. Ada orang seminggu sekali kena juga masak laksa & ada orang asal jumpa laksa mesti nak makan. Aku pun antara mereka yang suka makan laksa jugak ok. Lepas tu jenis over confident laksa masak sendiri konon lebih sedap dari orang masak.. So aku memang rajin la masak sendiri kalau nak makan laksa. Kadang2 aku sorang je makan tapi masaknya dekat setengah periuk. Jadi apa aku buat.. Selalu aku frozenkan kuah laksa dalam peti ais. Normally aku masak kuah laksa ni even tak di frozenkan memang tahan 3 hari tak basi & masih sedap. Kalau sampai hari ke 3 pun tak habis aku baru aku simpan dalam peti ais. Petua nak masak kuah laksa supaya tahan lama tak basi ni mudah jer.. 1. Jangan buat kuah laksa tumis. Minyak tu buat kuah laksa tak tahan lama. Kalau nak simpan dalam peti ais pun nanti minyak tu jadi tepu tak sedap. Jadi m...